Köszöntjük Isaszeg város hivatalos honlapján!
Köszöntjük Isaszeg város hivatalos honlapján!

EUROPE FOR US, WE FOR EUROPE

2017. június 8 - 11

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest Megye

 

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Rendelet-tervezetek társadalmi egyeztetése

Isaszeg, a mi városunk

Támogatott Linkek


  

 

 Regina Alapítvány

 

Vihar dúlt városunkban is

Az Isaszegi Vízmű Kft ügyvezetőjének tájékoztatója

2009. július 18-án, szombaton egész nap aggódva figyeltük a híreket, mert délutánra időjárás-változást, erős lehűlést és viharokat jeleztek. A vihar várható erejét már sejthettük abból, hogy az egész ország területére a legmagasabb fokozatú (piros) riasztást rendelték el.

Az előrejelzések szerint a vihar 17 óra körül érte el a fővárost, tehát Isaszeget is. Valóban délután fél öt tájban óriási széllökések érkeztek, lehűlt a levegő, felére csökkent a kánikulai hőmérséklet és heves zivatarok alakultak ki. A széllökések egyre csak erősödtek, aki tehette fedett, védett helyre menekült.

A szennyvíztisztító telepen a szolgálatot teljesítő diszpécser Somogyi László valamivel öt óra után észlelte, hogy megszűnt az áramszolgáltatás. Azonnal hívta az ELMŰ Nyrt. központi számát, a 06-40/38-38-38-at, de a telefont senki nem vette fel. Aztán így volt ez egészen vasárnap estig. Az áramszolgáltatótól tehát nem tudtunk információt kapni arról, hogy hol történt meghibásodás, ez milyen területet érint, és mikorra várható a hiba kijavítása.

Egy a vízszolgáltatással és szennyvízelvezetéssel, -tisztítással foglalkozó közszolgáltató cégnek – mint az Isaszegi Vízmű Nonprofit Közhasznú Kft-nek is – pedig elengedhetetlenek ezek az információk, mert ettől függ több mint 10 ezer ember vízellátása, a keletkező szennyvizek átemelése, megfelelő tisztítása, azaz környezetünk védelme.

Áramszolgáltatói információ hiányában a Kft. ügyvezetője a vízmű ügyeletesét Király Istvánt bízta meg, hogy próbáljon felvilágosítást szerezni a helyi ELMŰ-s szakemberektől, illetve a rendőrségtől. A Belsőmajori utcában lakó ügyeletesünknek már az elindulás is nehézségeket okozott, mert kiérve az Ady Endre utcára látta, hogy több fa rádőlt az útra, elzárva ott a közlekedési lehetőséget.

Isaszeg gödöllői határában találkozott az utat lezáró rendőrökkel, akiktől értesült arról, hogy Isaszeg és Gödöllő között a kisállat-tenyésztő telep mellett fák dőltek az elektromos légvezetékekre, azokat leszaggatták, és a 20 kV-os hálózaton egy nagy vasoszlopot is derékba törtek, kifordították a földből.

Ritecz György ügyvezető ekkor azonnal értesítette a hazafelé tartó Hatvani Miklós polgármestert, és tájékoztatta arról, hogy Isaszeg város teljes területe áram nélkül maradt, az áramszünet több órás is lehet.

A vízmű abban kért segítséget a polgármestertől, hogy a Katasztrófavédelemtől kérjen egy legalább 65 kW-os aggregátort, mellyel el lehet indítani a Vágóhíd utca végén lévő központi szennyvízátemelőt.

Az ügyvezető saját hatáskörben is intézkedett. A környékbeli társüzemeltetőktől megpróbált további aggregátorokat szerezni, hogy a vízmű kutakat és a szennyvíztisztító telepet is el tudják indítani. Először a szomszédos Dányból érkezett meg a mobil áramfejlesztő, amellyel azonnal elindították a Rákóczi úton lévő 7. sz. kutat. A gödöllői útlezárás miatt Aszódról csak jelentős kerülővel, Zsámbokon keresztül tudtuk Isaszegre szállítani az áramfejlesztőt, amellyel a dányi út melletti 9. sz. kutat indítottuk el.

19 óra előtt megérkezett a központi szennyvízátemelőhöz a katasztrófavédelem aggregátora is, amelyet a szennyvíztisztító telep feladó szivattyúja beindulását követően lehetett csak működésbe hozni. Így a Bagról megérkező mobil áramfejlesztőt a szennyvíztisztító telepen helyeztük üzembe, majd ezt követően elindítottuk a központi szennyvízátemelőt.

Hatvani Miklós polgármester úr intézkedésére 21 óra után kerülő úton, másik irányból a város nagy részére megérkezett az áram, kigyúltak a házakban a fények és később a közvilágítás is. Csak ezután tudtuk megindítani a szentgyörgypusztai vízellátást és elindultak a városi vízmű kutak is.

Az örömünk nem lehetett teljes, mert a más transzformátor körzetben levő szennyvíztisztító telepen, a Vágóhíd utcai szennyvízátemelőnél és a vasúti átjárónál, a Tőzegtelepen lévő 4. sz. kútnál és a mellette lévő szennyvízátemelőnél változatlanul nem volt villany. A szennyvíztisztító telepen és a központi átemelőnél egész éjjel aggregátoroztunk.

A fenti három helyen csak vasárnap kezdődött meg az áramszolgáltató hibaelhárítása, melynek eredményeképpen a telepen dél körül, az átemelőnél kora délután, a 4-es kútnál –több mint 24 órás áramszünet után –, késő este lett újra villany.

Az eset több tanulsággal szolgál:

  • a tett intézkedéseknek köszönhetően Isaszeg város több mint 10 ezer lakóját nem érintette vízhiány, gyakorlatilag észre sem vették, hogy ezt szinte erőn felüli összefogással lehetett biztosítani. A szennyvízcsatornákból csak a bekerült nagymennyiségű csapadékvíz ömlött ki a patakba, a zápor levonulását követően a szennyvízátemelés és - tisztítás – az áramszünet ellenére –, folyamatos volt;
  • először is köszönet Hatvani Miklós polgármesternek, aki hatékonyan intézkedett a katasztrófavédelem és az áramszolgáltató felé, és természetesen köszönet mindkét cégnek;
  • köszönet jár a Vízmű Kft. több mint 24 órán át talpon lévő szennyvíztelepi dolgozóinak, Somogyi Lászlónak, Hernyes Istvánnak és Hofbauer Imrének, a vízhálózati dolgozóknak: Király Istvánnak, Patkó Istvánnak, Csontos Zoltánnak. Ők egyébként is megszokták már, hogy úgy kell dolgozniuk, hogy a hibaelhárítási munkát a hibabejelentést követően azonnal meg kell kezdeni és megszakítás nélkül addig kell folytatni, amíg a hibát teljesen el nem hárítjuk (persze egy munkaügyi ellenőr ebben biztos találna némi kivetnivalót);
  • legyünk jóban a szomszédokkal, és „békeidőben” is segítsük egymást, mert akkor a bajban is számíthatunk segítségükre. Köszönet a kölcsön kapott és Isaszegre szállított, mobil áramfejlesztőkért, Gódor Lajosnénak a Dányi Vízmű Kft. ügyvezetőjének és munkatársainak, valamint a Galgamenti Viziközmű Kft diszpécserszolgálatának és ügyeleteseinek;
  • feltétlenül be kell szereznünk legalább 1 db, min. 65 kW-os aggregátort;
  • az áramszolgáltatónak feltétlenül át kell alakítania a telefonos ügyfélszolgálati rendszerét, mert sem a lakosság, sem az intézmények, de elsősorban az önkormányzatok és a közszolgáltatók áramszünet esetén nem maradhatnak információ nélkül. Az áramszolgáltatónak tájékoztatnia kell a fogyasztókat, hogy milyen hosszú áramszünet várható, mert ennek ismeretében kell intézkedéseket tenni.

Bízunk benne, hogy a szombati vihar valóban rendkívüli volt, és hasonló hosszú évekig nem ismétlődik meg. De addig is készüljünk fel a viharkárok enyhítésére.

Ritecz György, az Isaszegi Vízmű Nonprofit Közhasznú Kft ügyvezetője

Isaszegi esemény -és rendezvénynaptár

h k s c p s v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Közvilágítás hibabejelentő

Munkaidőben: 06 28 520 873
Éjjel-nappal: 06 80 625 726
Online felület:

Isaszegi vállalkozások

Nemzetiségi Önkormányzatok

Belépés